Skapa din egen idealgjord genom kompostering

Trots att den tidiga vintern nu har nästan hela Skandinavien i sitt grepp kan vi ändå börja planera för nästa säsongs odlingslycka. En kompost och jordförbättring innebär långsiktig planering. Grunden till all trädgårdsodling är en bra jord. Där finns inga genvägar. Den goda jorden är en mix av luft, vatten och näring som i rätta proportioner ger växterna en gynnsam livsmiljö. Idealjorden går inte att köpa färdig, utan den tar flera år av arbete att nå. Den perfekta jorden består av en blandning av mull, lera och sand. Man börjar med det man har och jordförbättrar kontinuerligt med mullämnen för att nå en lucker struktur. Mullen är nyckeln till succén.Det här tjatar nog varje trädgårdskonsult om.

Utgångsmaterialet till mull är växt- och djurrester som med hjälp av mikroorganismer bryts ner till humus. Ogräsrens, skörderester, vissna blommor, gräsklipp, löv, halm, stallgödsel, benmjöl och torv är ingredienser. En blandning av dessa beståndsdelar ger den bästa komposteringen. Kvistar och ris bör först malas sönder innan de tillförs komposten eftersom de tar alltför lång tid att brytas ner och gör kompostvändningen jobbig.

Beroende på hur mycket material du har att kompostera per år väljer du storlek på komposten. En vanlig villaträdgård klarar sig med två fack av 3-4 pallkragar staplade på varandra. För större anläggningar byggs facken t ex av stödmurar, eller om man har gott om plats, öppna limpor på marken. Fyll endast på material i ett fack åt gången. På våren vänder du materialet som nu är till hälften nedbrutet och lägger över det i fack 2. Då börjar du igen fylla på med nytt material i fack 1. Beroende på näringsinnehåll och fukttillgång blir fjolårets material helt klart senast till hösten år 2 och kan då läggas ut i landen och rabatterna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.