Skötsel av fikonträd

Tidigare var olivträd växten på allas önskelista. Nu verkar fikon vara den stora modeväxten, att döma av alla frågor jag får här på bloggen om just fikon. Så jag ska passa på att berätta lite mer om hur man tar hand om sitt fikonträd.

Fikonets blad är stora och känsliga för blåst.

Fikon är dåligt härdiga i Sverige, med undantag för de sydligaste delarna av landet där man kan plantera dem mot en varm sydvägg, eller ännu hellre i vinkeln mellan två varma väggar. Alla vi andra gör bäst i att ta in våra fikonträd till vintern och förvara dem svalt, men frostfritt. Alltså planterar vi fikonet i en kruka som inte är för tung att bära på. Ska plantan stå utomhus kan du ställa den upp i en annan större kruka om den riskerar att blåsa omkull. Krukan du planterar i ska inte vara för stor, hellre så att plantan står lite trångt, för att producera fruktämnen hellre än växa till sig i skotten. Det är viktigt att krukan har dräneringshål så att överskottsvatten kan rinna bort.

Fikon trivs även i växthus där den lätt växer till sig.

Planteringsjorden ska vara väldränerad Du kan köpa vanlig blomjord som innehåller minikulor av leca eller perlite. Du kan också blanda din egen fikonjord av en tredjedel torv, en tredjedel sand (tvättad) och en tredjedel barkmull. Uppe på toppen kan man lägga ett tunt lager kompostjord eller annan mer näringsrik jord. Fyll inte krukan ända upp utan lämna 1-1½ cm utrymme för vattning. Fikon klarar sig med bara svag gödseldos. Ge halva den rekommenderade mängden var annan vecka eller så. Hittar du ett gödselmedel som bara innehåller lite kväve, men mycket kalium och fosfor är det jättebra. Får fikon för mycket kväve blir det bara stora blad och ingen frukt. Benmjöl är också bra och lite trädgårdskalk om man ska vara petig. Fikon trivs bra med kalkrikt vatten i motsats till t ex citrusträd.

Vattna efter väderlek. Är det riktigt varmt kan fikonet behöva vatten varje dag, är det mulet väder väntar du tills det översta jordlagret har torkat upp och släppt en lite aning från krukkanten. Om fikonträdet får gula blad är det vanligen ett tecken på övervattning. Under vinterförvaringen vattnar du fikonet lite och sällan. Jorden ska bara hållas knappt fuktig. Plantan behöver inte så mycket vatten då, eftersom den står svalt och mörkt och har tappat sina blad.

Planterar om gör du vart annat eller vart tredje år. Det är bara bra om rötterna står lite trångt. Vill du begränsa tillväxten kan du beskära rötterna lätt och plantera om med lite ny jord i samma kruka som du hade innan. Då håller du storleken på plantan nere. Detsamma gäller fikon som växer på friland. De mår bra av att ha en rotspärr så de inte vandrar ut i hela trädgården. En rotspärr är en nedgrävd kant av plåt eller plast som omsluter rotklumpen åt sidorna. Jag har kämpat till förbannelse med en oleander som växte till en jättebuske och till slut var den så stor att jag inte fick in den till vinterförvaringen längre. Så det är bra med en hanterbar storlek på det som ska in till vintern.

Fikonträd bör avhärdas i halvskugga om de sätts ut med färdigutvecklade blad.

Under sommaren kan man beskära fikonträdet om det växer kraftigt. I annat fall behöver det inte nödvändigtvis beskäras. Klipp ovanför en utåtriktad knopp för att få ut grenarna från stammen. Fikonträd får inte klippas på vårvintern, eftersom de då kan blöda. Frukterna bildas på förra årets tillväxt, så gå inte för långt in på grenarna om du vill få frukt. Växer fikonträdet i en kruka av lagom storlek, alltså så att rötterna står lite trångt, slipper du normalt bekymra dig om beskärning.

25 thoughts on “Skötsel av fikonträd”

 1. Jag läser i boken “Beskära träd och buskar” av Eva Robild, att beskärning av fikon lämpligen görs tidig vår. Här ovan står att fikonträd inte får klippas på vårvintern, eftersom de kan blöda.
  Om båda uppgifterna stämmer är det svårt att bedöma när man kan börja klippa för att undvika blödning.

 2. Hej Torbjörn! Jag kan bara svara utifrån min egen erfarenhet. Och den är att fikon gärna blöder innan bladen utvecklats. Den kan avsöndra mjölkvit saft även senare på säsongen, men då sluts såren ofta snabbt. JAS tycker jag fungerar bra. Prova dig fram i liten omfattning och se hur just din planta reagerar på beskärning på just din ståndort. Trädgård är ingen exakt vetenskap, utan man kan ofta göra på olika sätt för att nå fram till Rom.
  Lycka till, hälsar Maria

 3. När är det dax att ta fram fikonträdet och början vattna igen?

 4. Hej Ing-Louise! För fikonträdets skull är det bäst att vänta tills det börjar bli frostfria temperaturer. Låter du bladen slå ut inomhus kommer de ha svårt att acklimatisera sig till sol, vind och kyla när du ställer ut det. Och står det inne länge i torr luft är risken stor för olika insektsangrepp. Så ta det lugnt några månader till! hälsar Maria

 5. Hej Maria i det gröna!

  Mina två fikonträd (Brown Turkey och King Dessert) vinterförvaras i en mörk källare, temperatur 4 – 8 C. Står i 10 liters hinkar och jag brukar duscha dem ungefär 1 gång i månaden. För några dagar sedan märkte jag att de började ha bladknoppar och tänkte ta upp dem från källaren, men märkte att du inte rekommenderar det. Jag har möjlighet att förvara dem i ett utrymme som är svalare, 15 – 19 C och placera dem bredvid citrusträd, som har extra belysning. Kan jag korta av grenar som blivit onödigt “vida” (långa) nu, fast de skulle stanna i vinteridet 1 månad? Jag bor i det som motsvarar zon 5 i Sverige.

 6. Hej. Köpte ett fikonträd förra året. Placerades svalt och nästan helt mörkt i min källare när frosten kom. För någon månad sedan upptäckte jag att den börjat skjuta skott på de avlövade grenarna långa spretiga och ljust gröna . Vad göra ? Ska jag ta upp den i ljus och värme för att sedan ställa ut den eller ska jag bara avvakta tills den går att ta utomhus? beskärning ?

 7. Hej Lilian!
  Roligt att höra att du odlar fikon i Finland! Behåll gärna plantorna i källaren för att om möjligt kunna sätta ut dem direkt på våren. Beskärning är okej under vintervilan.
  Lycka till med dina fikon! hälsar Maria

 8. Hej Helene!
  Det bästa är om du kan vänta lite till med att ta upp plantan. Men börjar den växa redan nu så kan du ställa den i ljust fönster, gärna så svalt som möjligt och avhärda plantan så fort det är frostfritt ute. Undersök plantan ofta för ev skadedjur. Man kan beskära fikonets grenar under vintervilan eller i aug-sept. När det är i tillväxt blöder det lätt.
  Lycka till med ditt fikonträd! Hälsar Maria

 9. Hej Maria.

  Jag har köpt ett fikonträd i dag, Bornholm Diamant, och den hade vissna toppar på grenarna av köld. Det har varit minus 8 grader ett par nätter. Jag undrar kommer den att klara sig. I affären sa de att det inte var något problem utan att den kommer växa. Vad ska jag eventuellt göra med den eller bara vänta. Jag bor i Nyköping verkar vara zon 2 enligt kartan.

  Vänliga hälsningar
  Jan

 10. Hej Jan!

  Jag tycker du ska vänta in värmen och se hur knopparna utvecklar sig. Det går bra att korta in grenarna lite längre fram när de levande skotten börjar växa till sig.
  Vattna som vanligt och ställ det ljust. Står det ute så kan du skydda det med bubbelplast eller säckväv under de kalla nätterna (som verkar fortsätta).

  Hoppas du fick lite rabatt om trädet var skadat redan i butiken. Det var ju inte så roligt att bära hem en halvskadad planta!
  Lycka till, hälsar Maria

 11. Hej! Jag har börjat förbereda för att ta in mitt träd som jag köpte i början av sommaren och som bott på min altan och verkar tributs. Det har vuxit och blivit ganska mycket större under sommaren och nu när jag tittade närmare ser jag (till min glädje såklart) att det har börjat komma frukt, några små ärtor och någon lite större. Ska jag låta trädet stå kvar ute ett tag till eller är det dax att plocka in iaf? Hur vet jag när frukten kan plockas? Jag bor i zon 2.

 12. Hej Emma! Kul att höra att ditt fikonträd trivts trots den kalla sommaren och satt små fruktanlag! Du behöver inte ta in trädet än så länge som inte temperaturerna blir under nollstrecket. Fikon tål en del frost och kan odlas på friland i t ex Malmö om de bara står i skyddat läge. Trädet mår oftast bättre ute så länge det går. Fruktämnena kommer att fortsätta utvecklas nästa år och blir då ätliga fikon, så låt dem sitta kvar över vintern. När de nått en typisk fikonform och blivit daggigt grönlila är de mogna att plocka. Lycka till med vinterförvaringen, hälsar Maria

 13. Hej Maria,

  Jag har köpt ett fikonträd som har lite blad. I affären sa de att det skulle ha mycket ljus, men nu läser jag att det snart är dags för vintervila. Jag har bara haft trädet inomhus än så länge. Vad ska jag göra nu? Ställa det svalt o mörkt i källaren eller ha kvar det i mitt soliga fönster ett tag till? Jag bor i Stockholmsområdet.

  Tack på förhand!

  Karin

 14. Hej Karin! Så länge som ditt fikonträd har blad kan du försöka ha det i ditt soliga fönster. Men tänk på att skadedjursrisken är stor inomhus. Kontrollera bladen så att du kan upptäcka ev lusangrepp tidigt. Fikon är en lövfällande art som trivs bäst med en varm sommar och en sval vinter. På vintern behöver det inget ljus och knappt något vatten eftersom det vilar. Optimal förvaringstemp +5 till +10 grader. Lycka till med ditt nya fikon! hälsar Maria

 15. Jag köpte ett fikonträd i somras, det har växt bra vad jag tycker.
  Har ett uterum där det kan bli frostgrader kanske ner mot
  – 5 grad . Bladen börjar trilla av är det vanligt ?
  Kaj i Helsingborg

 16. Hej Kaj! Fikonträd tappar bladen till vintern. Det är helt normalt. Jag skulle råda dig att hitta en frostfri förvaring under de dagar/nätter då temperaturen kryper under 0 grader. Unga plantor är mest frostkänsliga. I princip ska fikon klara lätta minusgrader, men som unga kan de lätt frysa ner. Då kommer det oftast upp nya skott från stammen/roten, men det vore dumt att chansa. Lycka till, hälsar Maria

 17. Hej, bladnerverna på mitt ena fikon är lite rostbruna. Är det rost? Måste jag ta bort alla angripna blad (de flesta)? Hur kan jag undvika detta?

 18. Hej Annika! Plocka bort de angripna bladen och spruta gärna grenarna och kvarvarande blad med Binab Trichoderma. Det är ett naturligt preparat som brukar fungera bra på olika svampsjukdomar (som rost är). Lycka till med ditt fikonträd! hälsar Maria

 19. Hej, jag har köpt en fikonplanta (på Lidl för 30 kr). Den har växt bra i sommar på vår inglasade balkong. Den har två stammar. En kraftigare och en mindre. Skulle vilja dela den, stamma upp och få två mindre träd. Den är nu 70 cm från krukkanten.
  Kan jag dela den och i såfall när på året?

 20. Hej Christer! Kul att din fikonplanta trivs! Du kan beskära den och rota sticklingar från den andra grenen. De kan ibland vara svåra att rota utan rotningshormon, men ta fler skott så borde någon lyckas. Ta ca 15 cm långa sticklingar från årets tillväxt, klipp bort alla blad och frukter förutom de två toppbladen. Placera sticklingarna i en stor kruka i fuktig torv-perliteblandning och täck med plast för ett par veckor.
  Lycka till med ditt fikonförsök! hälsar Maria

 21. Hej
  Fick i höstas en Fikonplanta ca 1 m hög. Redan från början hade den bara 4 långa gängliga grenar med blad nästan enbart längst ut i topparna
  Jag har haft den på vår inglasade altan (nästan frostfritt) hela året. Under våren har den dock gulnat i bladen och som sedan fallit av. Det har inte heller kommit nya blad och bär inga frukter
  Fråga 1: Varför gör den det? Hur rädda den?
  Fråga 2: Kan jag beskära den kraftigt för förgrening nu i augusti?
  Med vänlig hälsning
  Åsa

 22. Hej Maria, Jag har fått problem med min fikonplanta. Den står i en låda på en inglasad balkong (Motala vid Vättern. Zon 2 -3?)
  Den satte kart på våren (maj) och ett fikon började mogna i början av augusti. Såg bra ut blev snabbt större och började mjukna, men jag skördar inte förrän frukten är genommjuk nästan gelé. Men det här fikonet sprack vid ögonet så fruktköttet nästan trängde ut. Det var ju mjukt så jag skördade men det var för tidigt. Växtsaften fyllde nästan halva frukten och den ätliga delen var inte god. Varför sprack fikonet? Har jag gjort något odlingsfel? Plantan är dubbelt så stor som i våras . Har skjutit skott på alla grenar och en ny generation kart kom i slutet av juli. De fikon som är första generationens kart är alla kortskaftade. Andra generationen är alla långskaftade. Jag vet inte sorten, det visste inte Plantagen heller.

 23. Hej Åsa! Det har varit en mycket varm sommar och många växter har inte uppfört sig som de brukar. Ditt fikon kan 1) ha lidit av värme och torka, 2) blivit övervattnat eller 3) ha drabbats av något skadedjur som hämmat utvecklingen.
  Men det är inte någon orsak till panik. Det kommer nya blad nästa år. En fikonplanta dör inte så lätt! Fikon är inte alltid särskilt benägna att grena sig trots att man skär in dem hårt. Ibland kommer det bara ett nytt skott som växer vidare. Men då har du chansen att klippa in och forma växten om den blivit för spretig. Fortsätt att sköta din planta, men vattna bara sparsamt om den redan har gått i vila. Nästa vår ska du se att den börjar grönska igen om du sköter övervintringen väl.
  Lycka till, hälsar Maria

 24. Hej Gunnar! Det låter som om din fikonplanta trivts med den varma sommaren då den vuxit så kraftigt. Fikonets frukter är tunnskaliga och känsliga och det enda fikonet kan ha blivit punkterat av en insekt eller så är det en reaktion på ojämn bevattning vid varm väderlek. Nästa år kommer det säkert att skapas nya fruktämnen igen, så du ska inte misströsta. Fikon är tåliga växter. Ta hand om din planta och övervintra den på svalt ställe, så ska du se att den börjar om igen nästa vår.
  Lycka till med ditt fikonträd, hälsar Maria

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *