Tid för beskärning av äppleträd

Ungt äppleträd innan beskärning

Bästa beskärningstid för äppelträd förutom juli-augusti-september är nu i mars. Har du ett nyplanterat äppleträd är inte den första beskärningen särskilt märkvärdig. Tänk såhär: för att få ett starkt och proportionerligt träd som orkar bära upp kommande fruktskördar bör jag bygga upp ett stabilt grenverk. Välj ut tre-fyra välriktade grenar som pekar åt olika håll och så toppen förstås. Korta in dem med ungefär hälften för att de ska bli stadiga. Ta bort övriga grenar.

Nästa år fortsätter du uppbyggnaden genom att välja nya grenar längs stammen och korta in dem. Målet med beskärningen är att få en gles och stabil krona som ska orka bära rikligt med frukter utan att grenarna bryts. Alla äpplen ska få tillgång till solljus för att utvecklas optimalt och därför får inte kronan vara för tät. En hård beskärning stimulerar det unga trädets tillväxt och tvingar fram nya knoppar.

Äldre och vildvuxna träd beskärs för att behålla en god fruktsättning. Får träden förväxa kommer äpplena att bli mindre och mindre och färre och färre.

Ungt äppleträd efter beskärning och uppbindning

Dessutom vill man behålla träden låga så att man lätt kommer åt att plocka frukten från grenarna. Utgå från grenar med trubbiga vinklar, de tål både blåst och tung skörd. Helst ska grenarna växa så rakt ut som möjligt. Uppåtväxande skott bildar mindre blomknoppar och fruktsporrar så därför tas de bort. Efter en hård beskärning utvecklas under sommaren en mängd vattenskott. De bör avlägsnas innan hösten för att inte ta för mycket kraft av trädet. Ju tidigare man tar dem desto mjukare är de. Bryt eller riv loss dem, sekatör behövs sällan. För att minska mängden vattenskott tas helst bara några stora grenar bort varje år. Då blir inte chocken för trädet så stor och det sätter då färre vattenskott.

2 reaktioner till “Tid för beskärning av äppleträd”

  1. Hej
    Har ympat äpple på grundstam (1st ymp) som nu då växer rakt upp.
    Har nu 5 st sådana träd (små från 40cm höga till ett som är ca 1,20 men bara 1 gren rakt upp).
    Detta du talar om att forma trädet bör komma först nästa år då antar jag då förhoppningsvis grenarna även i sidled har växt ut.
    Kan man då även skära in toppen av trädet, vill ha trädet ganska litet?
    Tacksam för svar, svårt att hitta nåt bra illustrativt att läsa i detta ämne.
    Har även päron och körsbär, körsbären har jag förstått ska helst inte beskäras?
    Mvh Anneli

  2. Hej Anneli! Grattis till lyckad ympning! Fruktspöna som har utvecklats kan du beskära nu i vinter (febr-mars) till önskad stamhöjd, ca 80-90 cm. Därefter kommer plantorna att utveckla sidogrenar. Päron- och körsbärsträd reagerar inte lika förutsägbart på beskärning som äpple och där bör man endast göra de mest nödvändiga beskärningar av korsande grenar, död ved etc. Lycka till med dina ungträd! hälsar Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.