Zelkova är ett av mina favoritträd

Lövverket hos zelkovan är finmaskigt och elegant.

Zelkovan som även kallas keaki kommer ursprungligen från Japan. Den är släkt med almarna, men liknar inte våra kända almar särskilt mycket. Det jag gillar speciellt är det ytterst luftiga lövverket. Det är nästan som om det vore knypplad spets. Bladen är grovt sågade och tvåradigt placerade längs bladskaftet. Zelkovan behåller bladen relativt länge på hösten och de kan bli grant färgade i rostrött-scharlakansrött.

Sammansatta blad längs ett längre bladskaft har zelkova.

Ståndortsmässigt är det här en art för näringsrika, fukthållande jordar. Den är vindkänslig så bör alltså planteras i skyddat läge. Fungerar bra i parkmiljö i stadsklimat.

Japanska trädet zelkova blir nästan lika bred som hög.

I hemlandet kan trädet bli 30 m högt, men i Sverige ligger de på 8-10 m max. Den vasformade kronan är ofta lika bred som höjden, men det ger inget tungt intryck. Det här är ett träd som jag gärna skulle se lite oftare i odling. Det är möjligt att det är känsligt för almsjuka, och dessutom svårt att hitta hos svenska plantskolor, men jag skulle gärna testa. För det är så vackert. Klarar zon 1-2 enligt Rune Bengtsson.

3 reaktioner till “Zelkova är ett av mina favoritträd”

 1. Hur hanterar jag unga plantor?
  Sådde frö i våras och nu har jag 5 st små Japanska Zelkova plantor. Ska jag ta in dem över vintern eller låta dem stå ute.
  Tacksam för tips och råd.
  Carro

 2. Hej Caroline! Grattis till att ha lyckats föröka zelkova! Jag vet inte i vilken klimatzon du bor, men skulle råda dig att gräva ner plantorna i en rabatt i varmt och skyddat läge. Bädda in dem med fluffiga löv och granris så att det skapas ett litet skydd mot både frost och mot varma soldagar. Till våren gräver du upp plantorna igen och väljer en slutlig växtplats till dem. Lycka till med dina zelkova! hälsar Maria

 3. Tack Maria!
  Jag bor i södra Sverige, Blekinge.
  Då blir det till att gräva ner dem och se vad som hänt till våren.
  Mycket tacksam för ditt svar och tips.
  Alltid lika spännande med nya växter.
  Kram Carro

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.