Höstastern blommar än

Ett blått hav av olika nävor och astrar.

Höstastrarna ger färg i höstrabatten och är tacksamma att väva in för en trädgårdsdesigner. De passar väl ihop med grannar som höstanemon, olika prydnadsgräs och perovskia. Dessvärre är det ett växtsläkte som lätt drar på sig mjöldagg och det kan ju dämpa entusiasmen något hos både hemmaodlare och i offentliga planteringar.

Höstastrarna har ofta starka färger i tonläget lila-blått.

Tricket är att plantera astrarna luftigt (med mellanrum) och ha en genomsläpplig växtjord. Men man måste också se till så plantorna får tillräckligt med vatten, eftersom mjöldagg ofta uppkommer vid torka. En kraftig jord som håller fukt väl, men inte blir blöt. Knepig ekvation kan tyckas, men en god blandning av grus, kompost och lite lera är ofta bäst.

Upprättväxande, höga höstastrar passar bra i rabattens bakre kant.

Aster novae-angliae, luktaster, är en rätt hög asterart som växer stramt upprätt. Här porträtteras namnsorten ’Paul Gerber’. När man tittar närmare på blommorna så ser man det öppna, gula ögat väldigt tydligt och det är ett bra tecken för dig som är pollenallergisk. Ingen bra växt för din trädgård alltså. Här flyger gott om pollen, även om växten även pollineras av insekter som blomflugor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.