Och nu väntar jag på chilin och auberginen

Att auberginen är släkt med potatis, tomat, chili och paprika ser man på blomman.
Att auberginen är nära släkt med potatisen kan du snart se på blomman.

Chiliplantan har mycket gemensamt med auberginen. Båda är värmeälskande och vill växa skyddat. Ett växthus eller vindskyddat, soligt hörn måste du ordna. Båda växterna formar en liten buske som kräver mycket vatten och näring för att utvecklas optimalt. Blir de höga och får tunga frukter måste du kanske binda upp dem.

Chilifrukterna ska bli röda på denna sort. Så skörden får vänta ett tag.

Bägge sorterna frösådde jag inomhus i mars månad. Efter att det började bli frostfritt ute flyttade jag dem till det lilla hemmagjorda tomathuset. Men där blev det alltför mörkt i takt med att tomatplantorna växte till sig. Så de har nu fått ett eget hus av gamla fönster i en ram.

Fuktighetshållande och mullrik jord är viktigt. De här har fått en blandning av planteringsjord, kogödselkompost och kompostjord. Sedan gödslar jag med hönsgödsel och röd Algomin ca en gång i veckan. Passa på med vattningen så de inte torkar ut och skaffa vattningshjälp om du åker bort flera dagar. Odlar du i kruka torkar jorden lätt under heta dagar.

Auberginen kräver mycket värme, vatten och näring för att utvecklas på ett bra sätt.

Mina aubergineplantor visar ännu så länge inga tecken på frukt. Men de blommar jättefint, så jag hoppas de blir pollinerade. Auberginen är bäst att skörda strax innan den är fullt utvecklad och mogen. Chilin jag har i år ska bli röd, men jag tänkte prova att skörda någon frukt som grön för att se vad den smakar.

Chilin trivs bäst i ett varmt klimat i växthus.

Bägge sorterna kan angripas av vita flygare och bladlöss. Svampsjukdomar kan komma in om du har alltför fuktigt i växthuset. Håll en god luftcirkulation, både för pollinatörernas och plantsundhetens skull. Det är bättre att gödsla med mineralrika gödselmedel än att ge för mycket kväve. Vedaska, benmjöl och röd Algomin är alltså bra. Om du hittar skadedjur så mosa dem med fingrarna och spruta med såplösning. Spruta ofta tills skadedjuren ger med sig. Är plantorna svårt angripna hjälper inget annat än att slänga dem. Men kollar du växterna ofta ska det inte behöva bli så illa.

2 reaktioner till “Och nu väntar jag på chilin och auberginen”

  1. Så fina bilder på din aubergine! och så fin hemsida! Jag har tre plantor, en som jag köpt som planta och två eget uppdrivna. Den som jag köpte har växt så fint och jag har två ca 8 cm fina frukter på den. Nu i värmen runt midsommar missade jag vattningen en dag men hällde på rejält sen. Efter nån dag såg jag vissnade blad, tog bort dem men nu vissnar blad efter blad. Toppen är fin ännu men jag tror inte att plantan går att rädda. Inga skadedjur finns på den och de andra yngre plantorna är fina. Vad gjorde jag för fel?

  2. Hej Solveig! Tack för berömmet! Aubergine är jag ingen expert på, men det kan vara ett svampangrepp din planta råkat ut för. Det kommer gärna i hög luftfuktighet, som i ett växthus. Ställ gärna plantorna luftigt och soligt, men inte blåsigt. Gödsla med mineralrikt gödselmedel, t ex Algomin, eller ge vedaska. För mycket kväve mår de inte bra av. Ser du bladlöss eller vita flygare så spruta med utspädd grönsåpa. Lycka till med din aubergineodling, hälsar Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.