Citronträd får gula blad av järnbrist


Nu på vårkanten kan man hitta fina citronträd i handeln med grenar som redan dignar av frukt. Och det är hur lockande som helst att bli citronodlare! Har du tidigare haft citronträd du misslyckats med eller aldrig ännu provat på, här kommer några bra tips.


Citrusträd är surjordsväxter som trivs i en jord med lågt pH och gärna kan vattnas med regnvatten (som inte innehåller kalk). När pH i jorden kryper upp mot en nivå kring 7 minskar växternas tillgång på järn och citronträdets blad börjar skifta i gult. Fenomenet kallas kloros och kan åtgärdas med rätt gödsel. Köp en välbalanserad citrusnäring och blanda i bevattningsvattnet. Förutom de viktiga makronäringsämnena kväve, fosfor och kalium innehåller den även järn och mangan samt andra viktiga spårämnen. Bladfärgen kommer att korrigera sig inom några veckor.


Citrusträd som övervintrar i svala utrymmen växer inte och förbrukar därmed mindre näring, men om du har problem med kloros så kan du vattna med citrusnäring hela vintern igenom. Eftersom citronträd behåller sina blad över vintern har de stort ljusbehov. De kan tappa sina blad om ljuset inte räcker till. Det är oftast ett ljusproblem och mindre sällan orsakat av torka.


Får citronträdet bra med ljus från en växtlampa och en temperatur på 10-15 plusgrader kommer det att utföra fotosyntes hela vintern och då behöver det både vatten och näring. Detsamma gäller om det är fullt av kart till den kommande säsongen.


När risken för nattfrost är över trivs citrusträdet bäst utomhus på ett varmt och soligt ställe. Det kommer snart att sätta nya blad och skott när ljuset ökar. Vattenbehovet stiger när tillväxten kommer igång och nu behöver det citrusnäring vid varje vattning.

Rädda citronträd som tappat alla blad

Citronträd tappar lätt bladen inomhus pga svagt ljus och torr luft.
Citronträd som tappat sina blad under vintern.

Under vintern droppar citrusträden ofta många blad när vi försöker övervintra dem inomhus. Ibland nästan samtliga. Ljusbrist och torr luft är vanligen det som ligger bakom. Det är ändå ingen orsak till panik. Släng inte plantan! Nya blad växer ut småningom!

Citronens knoppar utvecklas när temperaturen blir högre.
Här ska det bli citronblom småningom.

Att övervintra citronträd inomhus är inte helt lätt, för det kräver två saker – att du har ett svalt, men ljust utrymme och att du kan ordna med extra växtbelysning. Annars är risken stor att trädet tappar sina blad och att ev fruktämnen skrumpnar ihop. Citrusträd tål lätt frost, så de kan stå ute så länge som möjligt på hösten. 2-3 minusgrader på natten är inga problem, om det blir varmare dagtid. Men när blir kallare än så är det säkrast att ta in trädet frostfritt. Har du ett isolerat växthus, uterum eller ljus vind blir det perfekt. En temperatur på några plusgrader upp till ca 10 grader brukar vara perfekt. Men man tager vad man haver!

Citronens blomma doftar sött och ljuvligt.

Extrabelysning i form av växtlampa eller växtlysrör är viktigt. Reglera med en timer så att belysningen står på 12-14 timmar per dygn. Duscha gärna plantan några gånger i veckan och håll koll så inga skadedjur får fäste. Du kan gärna vattna med citrusnäring hela vintern, speciellt om växten har ett grönt och fint bladverk.

Citronträdet fäller blad när ljuset blir för svagt. Tänd växtbelysning!

Om växten tappat sina blad toppar du grenarna lätt och sköter om det som vanligt trots att det ser lite tråkigt ut med sina kala skott. Det tar några veckor och sedan spricker nya skott ut från de vilande bladknopparna. Ett citrusträd kan beskäras ganska hårt om det varit angripet av någon växtskadegörare. Sällan dröjer det särskilt länge innan nya, friska blad växer fram. Var dock noga med att spruta bort skadedjuren direkt så fort du upptäcker dem. Nya skott och blad är begärliga för insekterna! Såpalösning i duschflaska är ett enkelt knep mot många skadedjur.

Kloros botas genom att sänka pH i jorden.
Gulfärgade blad hos citrusträd tyder på järnbrist orsakad av för högt pH i jorden.

Citrusträd är surjordsväxter och vill ha en okalkad växtjord, t ex citrusjord eller rhododendronjord. Om pH i jorden blir för högt får växten svårt att ta upp järn ur jorden och bladen blir då klorotiska. De får en ljusgrön färg, med mörkare grönt vid bladvenerna. Speciell citrusnäring är viktigt, för den innehåller en tillsats av växttillgängligt järn och en balanserad kvävegiva. Vattna gärna med regnvatten eller avkalkat kranvatten.

Citrusträd börjar blomma när ljuset återvänder och temperaturen stiger.

Nu på våren börjar citrusträdens blomknoppar svälla och då är det dags att ta in dem för att njuta av blomningen. Citrusblommornas doft är något av det ljuvligaste man kan tänka sig i doftväg, tycker jag. Det behövs bara en enda utslagen blomma för att hela huset ska dofta vår! Under tiden som plantan står inomhus finns det inga pollinerande insekter, så därför kan du handpollinera blommorna med en liten akvarellpensel. Dutta lätt i blommans ståndare så lite frömjöl fäster på penseln och för över det till pistillen i nästa blomma. Har du tur tar det sig och ett fruktanlag bildas i den befruktade blomman.

Citroner utvecklas långsamt.
Citronen har en lång utvecklingstid och både knopp, blom, omogen och mogen citron kan finnas samtidigt på samma planta.